Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 g makaron penne (rurki)
kolorowy - 2 sztuki jajka
- 250 g ser gouda
- 100 g pieczarki
- 100 g kiełbasa
- 100 g pomidory
- bazylia
świeża - 1 łyżka śmietana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Kiełbasę obierz, pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i obierz. Ser zetrzyj.
- Kiełbasę podsmaż razem z pieczarkami na patelni. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Jajka wymieszaj ze śmietaną.
- Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Makaron wymieszaj z masą jajeczną i połową sera. Masę przełóż do formy, lekko dociśnij.
- Na warstwę makaronową wyłóż pieczarki, kiełbasę, pomidory i posiekaną bazylię. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia