Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
125 g makaron penne (rurki)
kolorowy2 sztuki jajka
250 g ser gouda
100 g pieczarki
100 g kiełbasa
100 g pomidory
bazylia
świeża1 łyżka śmietana
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Kiełbasę obierz, pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i obierz. Ser zetrzyj.
- Kiełbasę podsmaż razem z pieczarkami na patelni. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Jajka wymieszaj ze śmietaną.
- Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Makaron wymieszaj z masą jajeczną i połową sera. Masę przełóż do formy, lekko dociśnij.
- Na warstwę makaronową wyłóż pieczarki, kiełbasę, pomidory i posiekaną bazylię. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia