Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- ciepła woda
- Farsz
- 600 g mięsa mielonego
- 1 sztuka czerwona cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- 2 sztuki marchewki
- 10 sztuk czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże wymieszaj z 1/2 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryj i odstaw na 15 minut.
- Mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn z drożdży. Zagnieć ciasto, dolewając tyle wody, by było zwarte. Na koniec wlej oliwę i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Następnie podsmaż mięso, przypraw je solą oraz pieprzem i wymieszaj z cebulą.
- Marchewki obierz, gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, ostudź i pokrój w plasterki.
- Ciasto rozwałkuj, posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią i oregano. Na wierzch wyłóż mięso, ułóż plasterki marchewki i oliwki. Piecz 30 minut w temperaturze 220 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia