Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
4 szklanki mąki
1 sztuka jajko
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 sztuki płaskie łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Farsz
30 dag kiełbasy
20 dag pieczarek
1 sztuka duża cebula
1 sztuka papryka
olej
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
1/2 sztuki puszki kukurydzy konserwowej
5 dag startego sera żółtego
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
1 łyżka ketchupu
5 dag startego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Wsyp do miski mąkę, zrób w niej dołek i wkrusz drożdże. Zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na chwilę, żeby drożdże ruszyły. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Zostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Farsz: Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj drobno pokrojoną kiełbasę i lekko podsmaż. Wsyp drobno pokrojoną paprykę i smaż około 2 minut. Dodaj kukurydzę. Wymieszaj wszystkie składniki farszu, dopraw, ostudź i wsyp starty ser.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj placek o grubości 2 cm. Wytnij szklanką kółka, nałóż farsz i zrób kulki. Ułóż je bez odstępów na natłuszczonej blaszce. Posmaruj jajkiem wymieszanym z ketchupem, posyp serem i odstaw na 10 minut. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka