Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g mąki
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml letniej przegotowanej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo
- 6 sztuk pieczarek
- 150 g kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka kula sera mozzarella
- 1 sztuka cebula
- 150 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
- 15 plastrów salami
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże wymieszane z małą ilością wody, sól, cukier i 100 ml wody. Zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut, by wyrosło. Następnie połącz je z oliwą i wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż do okrągłej formy. Następnie posmaruj placek olejem i koncentratem pomidorowym. Na wierzch ułóż pokrojone w plastry pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka, plastry kiełbasy oraz plastry mozzarelli.
- Składniki na cieście posyp ziołami oraz startym żółtym serem. Na wierzch wyłóż plasterki salami. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!