Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
300 g mąki
200 ml letniej wody
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
sól
- Wierzch
400 g filetów z kurczaka
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka cebula
1/2 główki czosnku
1 sztuka puszka pomidorów
tymianek
oregano
rozmaryn
szałwia
bazylia
pieprz
sól
1 sztuka papryczka chili
8-10 sztuk filecików anchois
10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
200 g sera żółtego
1 sztuka mała mozzarella
świeża bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w wodzie i wlej do miski z mąką i solą. Wyrób ciasto ręką. Pod koniec dodaj oliwę. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
- Wierzch: Piersi kurczaka i paprykę pokrój w paski, a cebule w piórka. Podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wylep ciastem posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.
- Pomidory wymieszane z przyprawami rozsmaruj na cieście. Ułóż mięso, paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, anchois, oliwki, chili pokrojone w krążki, starty żółty ser i pokrojoną mozzarellę. Udekoruj bazylią. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka