Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g mąka
20 g drożdże
2/3 szklanki woda
ciepła1 łyżka olej rzepakowy
80 g salami
150 g ser mozzarella
wiórki500 ml przecier pomidorowy
2 ząbki czosnek
1/2 łyżeczki bazylia
suszona100 g pomidorki koktajlowe
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz, dodaj połowę wody i odstaw na 10 minut. Do powstałego rozczynu wsyp mąkę i 1 łyżeczkę soli. Następnie wlej pozostałą wodę i olej. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przecier wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i szczyptą soli. Pomidorki przekrój na pół.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, przenieś na blachę. Następnie posmaruj przecierem, posyp mozzarellą i ułóż salami oraz pomidorki. Piecz 12 minut w 210 st. C. Podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia