Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto:
- 1 kg ziemniaki
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 3 łyżki tymianek
świeży - 1 szczypta sól himalajska
- 1 szczypta pieprz czarny
mała
- Farsz:
- 1 kg pieczarki
- 300 g kiełbasa
- 200 g ser cheddar
tarty - 100 g ser mozzarella
tarty - 1 sztuka cebula
duża - 1/2 łyżeczki sól himalajska
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- pieprz czarny
do smaku - tymianek
do smakui dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
- Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
- Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serami i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR