Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza ziemniaczana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pizza ziemniaczana to pyszna i sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się nie tylko w trakcie karnawałowych przyjęć.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1 kg  ziemniaki
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 3 łyżki  tymianek
    świeży
  • 1 szczypta  sól himalajska
  • 1 szczypta  pieprz czarny
    mała
    Farsz:
  • 1 kg  pieczarki
  • 300 g  kiełbasa
  • 200 g  ser cheddar
    tarty
  • 100 g  ser mozzarella
    tarty
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1/2 łyżeczki  sól himalajska
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
    do smaku
  • tymianek
    do smakui dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
  2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
  5. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
  6. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serami i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE