Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto:
1 kg ziemniaki
1 sztuka jajka
2 łyżki oliwa z oliwek
3 łyżki tymianek
świeży1 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz czarny
mała
- Farsz:
1 kg pieczarki
300 g kiełbasa
200 g ser cheddar
tarty100 g ser mozzarella
tarty1 sztuka cebula
duża1/2 łyżeczki sól himalajska
2 łyżki oliwa z oliwek
pieprz czarny
do smakutymianek
do smakui dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
- Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
- Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serami i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR