Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 1 sztuka płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 sztuka ogórek konserwowy
- zioła prowansalskie
- 1 sztuka pomidor
- 100 g szynki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 100 g groszku z puszki
- 1 sztuka cebula
- 200 g startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozgnieć z cukrem oraz 250 ml ciepłej wody. Następnie wymieszaj z 4 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesyp do miski. Dodaj rozczyn, sól i zagnieć ciasto. Dodaj oliwę i ponownie wyrób. Z powstałego ciasta formuj placuszki o średnicy 10 cm. Spody ułóż na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, dopraw ziołami i wyłóż na nie pozostałe składniki. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników