Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
500 g mąki
40 g drożdży
1 sztuka płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 sztuka ogórek konserwowy
zioła prowansalskie
1 sztuka pomidor
100 g szynki
100 g kukurydzy z puszki
100 g groszku z puszki
1 sztuka cebula
200 g startego sera żółtego
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozgnieć z cukrem oraz 250 ml ciepłej wody. Następnie wymieszaj z 4 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesyp do miski. Dodaj rozczyn, sól i zagnieć ciasto. Dodaj oliwę i ponownie wyrób. Z powstałego ciasta formuj placuszki o średnicy 10 cm. Spody ułóż na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, dopraw ziołami i wyłóż na nie pozostałe składniki. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!