Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki jajka
6 łyżek mąki
4 plastry szynki
10 dag żółtego sera
ketchup
1 sztuka cebula
1 sztuka pomidor
kilka łyżek wody gazowanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w krążki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2 plastry wędliny pokrój w małą kostkę. Pomidora umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Jajka rozkłóć. Dodaj mąkę i wodę gazowaną. Zmiksuj. Następnie dodaj pokrojoną wędlinę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Wlej na niego jajka z mąką. Smaż z jednej strony. Następnie odwróć, zmniejsz ogień. Wierzch omletu posmaruj ketchupem, ułóż pozostałą wędlinę i cebulę. Posyp serem i ułóż plastry pomidora. Smaż kilka minut pod przykryciem.
- Gotowy omlet wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!