Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag mięsa z szynki wieprzowej
- 20 dag grzybów
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki mąki
- sól
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej
- 1 łyżka śmietany 12 %
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rogrzanym oleju. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki i zalej wrzątkiem. Gotuj 15 minut, odcedź. Dodaj wraz z mięsem do smażącej się cebuli. Smaż 20 minut. Dopraw do smaku mieloną papryką. Następnie dodaj po łyżce koncentratu pomidorowego i śmietany. Wymieszaj.
- Placki: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw. Następnie zlej nadmiar wody. Dodaj mąkę i sól. Smaż na rozgrzanym oleju cienkie duże placki.
- Na połowę każdego placka nałóż farsz mięsno-grzybowy. Złóż placek na pół.
Źródło przepisu: przyślij przepis!