Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Gulasz:
- 1 kg mięso
wołowe lub wieprzowe - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 2 sztuki cebula
duża - 1 ząbek czosnek
- 2 szklanki bulion drobiowy
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki mąka pszenna
- Placki ziemniaczane:
- 1.5 kg ziemniaki
duże - 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mąka pszenna
czubate - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- Dodatkowo:
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 ziarenka ziele angielskie
- 2 łyżki papryka (przyprawa)
słodka - 10 łyżek olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gulasz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka, a na pozostałym oleju podsmaż cebulę. Do mięsa dodaj cebulę, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej wszystko bulionem, tak by przykrył mięso. Duś pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką w proszku. Duś jeszcze przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Placki ziemniaczane: Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar płynu. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na niej duże placki.
- Placki po węgiersku z wołowiną: Placek ziemniaczany przełóż na duży talerz. Na połowę placka wyłóż porcję gulaszu i złóż placek na pół zakrywając farsz.
Źródło przepisu: Moja kuchnia