Dzisiaj jest: Piątek, 10.07.2020 Imieniny: Filipa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Placek po węgiersku z wołowiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek po węgiersku z wołowiną to danie niestety kaloryczne, ale smaczne. Podczas smażenia placków należy potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Gulasz:
  • 1 kg  mięso
    wołowe lub wieprzowe
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki  mąka pszenna
    Placki ziemniaczane:
  • 1.5 kg  ziemniaki
    duże
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  mąka pszenna
    czubate
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 łyżki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 10 łyżek  olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Gulasz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka, a na pozostałym oleju podsmaż cebulę. Do mięsa dodaj cebulę, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej wszystko bulionem, tak by przykrył mięso. Duś pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką w proszku. Duś jeszcze przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Placki ziemniaczane: Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar płynu. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na niej duże placki.
  3. Placki po węgiersku z wołowiną: Placek ziemniaczany przełóż na duży talerz. Na połowę placka wyłóż porcję gulaszu i złóż placek na pół zakrywając farsz.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE