Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Placki
1/2 kg ziemniaków
1 sztuka jajko
2 łyżki mąki
sól
pieprz
- Farsz
1 kg mięsa wieprzowego
1 sztuka duża cebula
3 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka mąki
czosnek granulowany
1 łyżeczka warzywka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy i wymieszaj. Smaż placki wielkości dna patelni.
- Posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i przełóż na patelnię. Duś, aż będzie miękkie. Na koniec zagęść mąką.
- Nakładaj mięso na usmażone placki i podawaj z sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka