Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- 2 sztuki cebula
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki mąka
- 200 g pieczarki
- 500 g mięso mielone
- 3 ząbki czosnek
- 6 łyżek keczup
pikantny - 1 łyżeczka tymianek
- 1 szczypta papryka (przyprawa)
słodka - 1 szczypta papryka (przyprawa)
ostra - sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia - 1 łyżeczka natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki opłucz, osusz i obierz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop je sokiem z cytryny. 1 cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę z pieczarkami. Dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Przez chwilę jeszcze podsmaż.
- Do zawartości patelni dodaj mięso mielone. Całość wymieszaj, podsmażaj aż mięso się zrumieni. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj keczup. Dokładnie wymieszaj, przykryj patelnię i duś jeszcze 15 minut.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij sok. Dodaj pozostałą obraną i posiekaną cebulę, mąkę oraz jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj z mięsną masą. Z masy uformuj placki i smaż na rumiano z obu stron.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku