Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g kapusta biała
- 100 g pieczarki
- 600 g filet z kurczaka
- 4 łyżki skrobia ziemniaczana
- 3 łyżki mąka
- 4 sztuki jajka
- sos sojowy
do smaku - sos worcester
do smaku - 2 łyżki curry
- 2 sztuki cebula
- 1 sztuka chili papryczka
mała - 5 łyżek olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Kurczaka pokrój w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzuć do miski.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Masę dopraw do smaku sosem sojowym i worcester, curry, solą oraz pieprzem.
- Papryczkę chili oczyść, drobno posiekaj i dodaj do ciasta w misce razem z warzywami i kurczakiem. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
- Schłodzone ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski