Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g kapusta biała
100 g pieczarki
600 g filet z kurczaka
4 łyżki skrobia ziemniaczana
3 łyżki mąka
4 sztuki jajka
sos sojowy
do smakusos worcester
do smaku2 łyżki curry
2 sztuki cebula
1 sztuka chili papryczka
mała5 łyżek olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Kurczaka pokrój w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzuć do miski.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Masę dopraw do smaku sosem sojowym i worcester, curry, solą oraz pieprzem.
- Papryczkę chili oczyść, drobno posiekaj i dodaj do ciasta w misce razem z warzywami i kurczakiem. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
- Schłodzone ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski