Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- 400 g cienkiej kiełbasy
- 6 sztuk jajek
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki keczupu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Żółtka zmiksuj z serem. Dodawaj porcjami ziemniaki i mąkę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej i formuj placki. W każdy wciśnij po 2-3 plasterki kiełbasy.
- Smaż dość intensywnie z obu stron na złoty kolor. Podawaj z keczupem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka