Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g mąki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 sztuka cebula
500 g pieczarek
400 g kapusty kiszonej
150 g boczku wędzonego
30 g tartej mozzarelli
4 łyżki śmietany 12%
2 sztuki gałązki natki pietruszki
1/2 sztuki pęczka dymki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i tyle zimnej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie umyj i pokrój pieczarki, posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Boczek pokrój na kawałki.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki. Kiedy się usmażą, dodaj kapustę, dolej odrobinę wody i duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na podłużny placek, połóż na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia, posmaruj śmietaną, oprósz pieprzem i posyp tartą mozzarellą. Na serze połóż porcję kapusty z pieczarkami i trochę boczku.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i zapiekaj 12-15 minut. Przed podaniem posyp dymką i natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia