Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Podpłomyki z kapustą i boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mąki
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 sztuka cebula
  • 500 g  pieczarek
  • 400 g  kapusty kiszonej
  • 150 g  boczku wędzonego
  • 30 g  tartej mozzarelli
  • 4 łyżki  śmietany 12%
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 1/2 sztuki pęczka dymki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i tyle zimnej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki, posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Boczek pokrój na kawałki.
  3. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki. Kiedy się usmażą, dodaj kapustę, dolej odrobinę wody i duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na podłużny placek, połóż na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia, posmaruj śmietaną, oprósz pieprzem i posyp tartą mozzarellą. Na serze połóż porcję kapusty z pieczarkami i trochę boczku.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i zapiekaj 12-15 minut. Przed podaniem posyp dymką i natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE