Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwica w winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na polędwicę wołową w winie podaną na płatach lasagne z pesto i z fasolką szparagową to wspaniały pomysł na urozmaicenie jesienno - zimowego menu.

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 1/2 kg  polędwica wołowa
  • 2 szklanki  wino czerwone wytrawne
  • 1/3 opakowania  makaron lasagne
  • 1 słoik  pesto z suszonych pomidorów
    mały
  • 2 łyżki  oliwa
    czosnkowa
  • 1/2 sztuki  cebula czerwona
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 gałązki  rozmaryn
    świeży
  • 300 g  fasolka szparagowa
    może być mrożona
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • sałata
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
  4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
  6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE