Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 3 osób
Składniki
1/2 kg polędwica wołowa
2 szklanki wino czerwone wytrawne
1/3 opakowania makaron lasagne
1 słoik pesto z suszonych pomidorów
mały
2 łyżki oliwa
czosnkowa
1/2 sztuki cebula czerwona
2 ząbki czosnek
2 gałązki rozmaryn
świeży
300 g fasolka szparagowa
może być mrożona
1 łyżka masło
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
sałata
do dekoracji
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
- Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
- Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!