Dzisiaj jest: Wtorek, 22.09.2020 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Polędwica w ziołach z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Polędwica w ziołach z warzywami to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  polędwica wieprzowa
    duża
  • 1 pęczek  oregano
  • 1 łyżeczka  pieprz
    tłuczony
  • 800 g  kapusta biała
  • 2 sztuki  papryka
    kolorowe
  • 200 g  rzodkiew biała
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 sztuka  por
    mały
  • 300 g  marchew
  • 1 sztuka  brokuł
    mały
  • 200 g  śmietana kremówka
  • 50 ml  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę opłucz, osusz. Oregano drobno posiekaj, wrzuć na talerz i połącz z tłuczonym pieprzem. Mięso obtocz w mieszance ze wszystkich stron.
  2. Warzywa oczyść. Kapustę, marchewki, por oraz papryki pokrój na kawałki. Białą rzodkiew przekrój na pół i pokrój w plasterki. Brokuł podziel na różyczki. Czerwoną cebulę posiekaj w ósemki.
  3. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Obtoczoną w ziołach polędwicę smaż przez 10 minut. Następnie zrumienione mięso zdejmij z ognia i trzymaj w ciepłym miejscu przez 8 minut.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Do jarzyn wlej kremówkę. Całość gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwicę pokrój w plasterki i podawaj z miksem warzyw.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

polędwicaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE