Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g winnych jabłek
- 1 łyżka masła
- 500 g polędwicy wołowej
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Polędwicę umyj, osusz, pokrój w centymetrowe plastry. Każdy plaster natnij na środku (na grubości plastra)dość głęboko. W każde nacięcie włóż po kawałku boczku i oprósz mięso pieprzem.
- Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Następnie przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego, oprósz solą oraz pieprzem i obłóż jabłkami. Piecz w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać