Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
80 dag polędwica wołowa
wykrojona ze środkowej częścioliwa
z masłem, pół na pół1 puszka pasztet
delikatny, z drobiu25 sztuk śliwki
węgierki lub suszone1/2 szklanki wino białe wytrawne
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane z błon mięso wycieramy nasączoną octem ściereczką, nacieramy lekko solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym na głębokiej patelni tłuszczu rumienimy mięso ze wszystkich stron, przekładamy do rondla, polewamy tłuszczem ze smażenia, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem.
- Świeże śliwki dokładnie wycieramy (suszone moczymy w herbacie), kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, obsuszamy.
- Każdą połówkę śliwki w miejsce wyjętej pestki napełniamy pasztetem, składamy, układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika na nie dłużej niż 6 minut.
- Usmażoną polędwicę wyjmujemy na płaski półmisek, kroimy w cienkie plastry, boki obkładamy zapieczonymi śliwkami.
- Całość polewamy sosem spod pieczeni.