Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwica wołowa ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z ziemniakami puree i zasmazanymi buraczkami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 80 dag  polędwica wołowa
    wykrojona ze środkowej części
  • oliwa
    z masłem, pół na pół
  • 1 puszka  pasztet
    delikatny, z drobiu
  • 25 sztuk  śliwki
    węgierki lub suszone
  • 1/2 szklanki  wino białe wytrawne
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Obrane z błon mięso wycieramy nasączoną octem ściereczką, nacieramy lekko solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym na głębokiej patelni tłuszczu rumienimy mięso ze wszystkich stron, przekładamy do rondla, polewamy tłuszczem ze smażenia, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem.
  3. Świeże śliwki dokładnie wycieramy (suszone moczymy w herbacie), kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, obsuszamy.
  4. Każdą połówkę śliwki w miejsce wyjętej pestki napełniamy pasztetem, składamy, układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika na nie dłużej niż 6 minut.
  5. Usmażoną polędwicę wyjmujemy na płaski półmisek, kroimy w cienkie plastry, boki obkładamy zapieczonymi śliwkami.
  6. Całość polewamy sosem spod pieczeni.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE