Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 sztuka polędwiczka wieprzowa
1 sztuka drobno posiekana cebula
2 sztuki pokrojone w kostkę jabłka
3 łyżki rodzynek
2 łyżki octu kuchennego spirytusowego
1 łyżka cukru
1 szczypta cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj jabłka, rodzynki, ocet, cukier i cynamon. Zalej szklanką wody i duś na małym ogniu.
- Polędwicę umyj, osusz. Łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, solą, pieprzem i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso.
- Następnie obsmaż polędwiczkę na złoty kolor na rozgrzanej patelni i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut, aby zatrzymać wszystkie soki w mięsie. Następnie pokrój w plastry i podawaj z jabłkowym chutney'em.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka