Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki por
małe2 sztuki polędwiczka wieprzowa
mała1/2 szklanki bulion warzywny
300 g masło
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. W każdej zrób wzdłuż nacięcie tak, by powstała kieszonka.
- Pory dokładnie oczyść, odetnij korzonki i zewnętrzne liście. W nacięciach polędwiczek umieść po 1 porze.
- Polędwiczki zwiąż nicią kuchenną, po czym zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Polędwiczki w formie zalej gorącym bulionem i przykryj. Piecz 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie powstały sos wylej z naczynia. Piekarnik wyłącz i jeszcze na kilka minut włóż do niego mięso.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku