Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 370 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g wędzonego boczku
- 330 g różowych winogron
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 400 g ziemniaków
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz je do miękkości przez 25 minut.
- Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój na plastry o grubości 2,5 cm, spłaszcz dłonią. Boczek pokrój na cienkie plasterki, umyj winogrona, większe przekrój na pół.
- Każdy plaster polędwicy owiń boczkiem, zepnij wykałaczką, posól, oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kawałki mięsa, smaż po 2 minuty z każdej strony. Wrzuć na patelnię winogrona i drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż winogrona puszczą sok, a mięso usmaży się w środku. Przypraw do smaku. Podawaj z upieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: moje smaki życia