Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki polędwiczka wieprzowa
duża, pokrojone na 12 plastrów12 plastrów boczek wędzony
150 g pomidorki koktajlowe
przekrojone na pół1 sztuka cukinia
mała, pokrojona w półplasterki1 ząbek czosnek
posiekany1/2 pęczki bazylia
7 łyżek olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Każdy kawałek mięsa owiń w boczek i zepnij wykałaczkami. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i podpiecz mięso przez 10 minut w piekarniku.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmaż cukinię, pomidorki i czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj porwane listki bazylii.
Źródło przepisu: Poradnik domowy