Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
- 2 sztuki cebule
- 2 sztuki kwaśne jabłka
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki rodzynek królewskich
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- tymianek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj polędwiczki i przesmaż je z każdej strony na rumiany kolor. Podlej mięso piwem. Dodaj miód, tymianek oraz umyte rodzynki. Duś wszystko razem przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę jabłka i duś wszystko pod przykryciem przez 10 minut.
- Następnie wyjmij polędwiczki z garnka, pokrój w plasterki. Powstały sos wymieszaj z kremówką. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i polej nim polędwiczki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy