Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki polędwiczki wieprzowe
2 sztuki cebule
2 sztuki kwaśne jabłka
3 łyżki rodzynek sułtańskich
3 łyżki rodzynek królewskich
1 szklanka jasnego piwa
4 łyżki kremówki
4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
tymianek
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj polędwiczki i przesmaż je z każdej strony na rumiany kolor. Podlej mięso piwem. Dodaj miód, tymianek oraz umyte rodzynki. Duś wszystko razem przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę jabłka i duś wszystko pod przykryciem przez 10 minut.
- Następnie wyjmij polędwiczki z garnka, pokrój w plasterki. Powstały sos wymieszaj z kremówką. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i polej nim polędwiczki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!