Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
3 sztuki duże polędwiczki wieprzowe
2 sztuki duże pory
6 sztuk średnich ziemniaków
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bazylii
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz ziołowy
oliwa
masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory podziel na liście, opłucz, obgotuj w osolonej wodzie, przelej zimną wodą i osusz.
- Musztardę wymieszaj z miodem, skórką otartą z cytryny, pieprzem. Powstałą marynatą natrzyj mięso. Owiń polędwiczki w liście pora i ułóż w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wierzch polej kilkoma łyżkami oliwy. Zapiekaj 45 minut w 180 st. C.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek masła i oliwy, wsyp ziemniaki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą rumiane. Oprósz solą, pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Przełóż na talerz.
- Upieczone polędwiczki pokrój w plastry, ułóż na ziemniakach.
Źródło przepisu: Poradnik domowy