Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki polędwiczka wieprzowa
- 2 szklanki chleb
pokrojony w kostkę miąższ - 1 sztuka cebula
posiekana - 10 gałązek tymianek
- 1 łyżka musztarda
francuska - 1 łyżeczka miód
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1/2 szklanki wino białe
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na 5 łyżkach olej przesmaż cebulę. Dodaj miąższ chlebowy oraz igiełki tymianku. Szybko przesmaż i odstaw do ostygnięcia. Połącz z żółtkiem, szczyptą soli i pieprzu. Lekko rozgnieć masę dłonią.
- Polędwiczki natrzyj pieprzem. Obsmaż na 3 łyżkach oleju. Ułóż na blasze, posmaruj musztardą wymieszaną z miodem, obłóż masą chlebową i gałązkami tymianku.
- Do foremki wlej wino i piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik domowy