Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka polędwica wieprzowa (500 g)
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki gęstej śmietany
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę umyj, pokrój w plastry, lekko rozbij i oprósz pieprzem. Wymieszaj z oliwą i odstaw na 15 minut. Następnie podsmażaj na oleju przez 2 minuty z każdej strony. Mięso zdejmij na talerz.
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Składniki podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Lekko oprósz solą.
- Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz przez 10 minut, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu, posiekaj. Grzyby oraz wodę z ich gotowania dodaj do cebuli, czosnku oraz pieczarek na patelni. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso dodaj do sosu. Całość duś do miękkości przez 20 minut. Pod koniec dodaj śmietanę. Składniki krótko podgrzewaj, mieszając. Na koniec potrawę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku