Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwiczki w sosie grzybowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka polędwica wieprzowa (500 g)
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki  oliwy
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę umyj, pokrój w plastry, lekko rozbij i oprósz pieprzem. Wymieszaj z oliwą i odstaw na 15 minut. Następnie podsmażaj na oleju przez 2 minuty z każdej strony. Mięso zdejmij na talerz.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Składniki podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Lekko oprósz solą.
  3. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz przez 10 minut, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu, posiekaj. Grzyby oraz wodę z ich gotowania dodaj do cebuli, czosnku oraz pieczarek na patelni. Dokładnie wymieszaj.
  4. Mięso dodaj do sosu. Całość duś do miękkości przez 20 minut. Pod koniec dodaj śmietanę. Składniki krótko podgrzewaj, mieszając. Na koniec potrawę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE