Dzisiaj jest: Niedziela, 29.01.2023 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Polędwiczki w sosie śliwkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
  • 1 kg  śliwek
  • 1 łyżeczka  soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 2 łyżeczki  białego cukru
  • 4 łyżeczki  brązowego cukru
  • olej
  • 1 łyżka  masła klarowanego
  • 100 ml  czerwonego wina

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz. Sól czosnkową wymieszaj z pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, cynamonem i białym cukrem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.
  2. Zamarynowane polędwiczki skrop oliwą i odstaw na 30 minut.
  3. Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki.
  4. Połowę śliwek obsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do nich 4 łyżeczki brązowego cukru i duś przez 4 minuty, aż cukier się skarmelizuje.
  5. Następnie wlej do śliwek wino, wymieszaj i duś, aż płyn się zredukuje. Gdy wino odparuje, przetrzyj śliwki przez sito. Sos zabezpiecz przed wystygnięciem.
  6. Na rozgrzanym na patelni oleju smaż przez 25 minut polędwiczki. Smaż mięso obracając, by równomiernie się usmażyło. Na 10 minut przed końcem smażenia dodaj pozostałe śliwki.
  7. Gotowe polędwiczki pokrój w grube plastry, wyłóż na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE