Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
240 g makaron pełnoziarnisty
360 g polędwiczka wieprzowa
1 sztuka marchew
1 sztuka papryka
1 sztuka cebula czerwona
1/2 sztuki por
520 g sos słodko-kwaśny
1 główka kapusta
młoda, nieduża4 łyżki sok z cytryny
4 łyżki olej rzepakowy
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w plasterki i skrop 2 łyżkami soku z cytryny oraz 1 łyżką oleju. Odstaw mięso na 10 minut.
- Marchew obierz, pokrój w plastry. Paprykę oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Por obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim polędwiczki. Następnie zdejmij mięso z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, pora, marchew i paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut, a następnie podlej sosem słodko-kwaśnym i 1/2 szklanki wody. Duś przez 10 minut, po czym dodaj mięso i duś kolejne 10 minut.
- Kapustę poszatkuj, oprósz solą i zostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem wymieszaj makaron z sosem, warzywami i polędwiczkami. Podawaj z surówką z kapusty.
Źródło przepisu: Moje smaki życia