Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki polędwiczki wieprzowe
- 2 sztuki cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka papryczka piri piri
- 1/2 szklanki woda mineralna
- oliwa
do smażenia - sól
do smaku - 1/2 łyżeczki kminek
zmielone ziarna - 1/2 łyżeczki imbir
mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki kroimy na plastry około 3 centymetry grubości, lekko ugniatamy w dłoniach, odstawiamy w chłodne miejsce.
- Posiekane niezbyt drobno cebule i dokładnie rozdrobniony czosnek podsmażamy, dodajemy całą papryczkę, smażymy przez 2 minuty.
- Na to kładziemy plastry polędwiczki oprószone solą i kminkiem, smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni barwę.
- Całość zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, mieszając, nie dłużej niż przez 5 minut.
- Dłuższe trzymanie na ogniu spowoduje, że mięso nieco stwardnieje.
- Odrzucamy papryczkę.