Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki polędwiczka wieprzowa
1 łyżka masło
1 szklanka bulion
1 opakowanie makaron tagliatelle (wstążki)
1 łyżka mąka
1 łyżka musztarda
ostra1 łyżka pieprz czarny
1 szczypta pieprz kolorowy
olej
do smażeniasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w plastry. Każdy cienko rozbij tłuczkiem i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z obu stron. Gdy się zrumieni, patelnię zdejmij z ognia, a mięso przełóż na talerz.
- Do tłuszczu na patelni dodaj po 1 łyżce mąki i masła. Wymieszaj, po czym wlej 1 szklankę bulionu. Na koniec dodaj 1 łyżkę musztardy. Składniki połącz.
- Sos dopraw do smaku dwoma rodzajami pieprzu. Następnie dodaj polędwiczki i duś przez 20 minut na małym ogniu. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i podawaj z polędwiczkami w sosie.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku