Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g winnych jabłek
- 1 łyżka masła
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, pokrój w poprzek na plastry i podsmaż na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor.
- Polędwiczki pokrój w 2-centymetrowe plastry. W środku każdego plastra zrób do połowy nacięcie. We wszystkie tak powstałe kieszonki włóż po kawałku boczku i posyp każdą porcję pieprzem.
- Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Oprósz je solą, pieprzem i obłóż jabłkami. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka