Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwiczki zapiekane z mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 90 dag  polędwiczek wieprzowych
  • 6-8 sztuk twardych pomidorów
  • 2 opakowania  minikulek mozzarelli
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 pęczek  bazylii
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 5-6 łyżek  czarnych oliwek bez pestek
  • 10 sztuk listków świeżej bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz i natrzyj czosnkiem utartym z solą oraz ziołami. Odstaw na 30 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie. Podsmażone mięso pokrój w poprzek na 4-centymetrowe kawałki i ułóż je pionowo w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posyp pieprzem, skórką startą z cytryny i skrop sokiem z cytryny.
  2. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułóż gruby plaster pomidora, kilka listków bazylii oraz kulkę mozzarelli. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem udekoruj oliwkami i bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE