Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
90 dag polędwiczek wieprzowych
6-8 sztuk twardych pomidorów
2 opakowania minikulek mozzarelli
1 sztuka cytryna
1 pęczek bazylii
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól
pieprz
- Dodatkowo
5-6 łyżek czarnych oliwek bez pestek
10 sztuk listków świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki umyj, osusz i natrzyj czosnkiem utartym z solą oraz ziołami. Odstaw na 30 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie. Podsmażone mięso pokrój w poprzek na 4-centymetrowe kawałki i ułóż je pionowo w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posyp pieprzem, skórką startą z cytryny i skrop sokiem z cytryny.
- Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułóż gruby plaster pomidora, kilka listków bazylii oraz kulkę mozzarelli. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem udekoruj oliwkami i bazylią.
Źródło przepisu: przyślij przepis!