Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka pomidory
duży, malinowy14 sztuk pomidorki koktajlowe
12 sztuk pomidory suszone
w oleju1 łyżka olej
z suszonych pomidorów1 sztuka cebula czosnkowa
duża2 łyżki masło
3 ząbki czosnek
2 łyżki zioła prowansalskie
1 łyżka cukier
+ szczypta400 g mięso mielone
1 łyżeczka sok z cytryny
1 opakowanie makaron tagliatelle (wstążki)
3 łyżki olej
sól
do smakupieprz
do smakuser parmezan
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pomidor sparz, obierz ze skórki.
- Na patelni rozpuść masło, po czym dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę pomidor, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekane w paski suszone pomidory i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
- Pomidory dopraw ziołami prowansalskimi i podsmażaj przez 3 minuty. Gdy zmiękną, przelej je do blendera i zmiksuj na gładki sos, po czym ponownie wlej na patelnię. Dopraw 1 łyżką cukru, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Na patelnię dodaj makaron i mięso. Podsmażaj przez chwilę i od razu podawaj. Wierzch dania posyp świeżo startym parmezanem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku