Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 sztuk pomidory
200 g mięso mielone
2 łyżki oliwa z oliwek
100 g ser bryndza
100 g ryż
ugotowany1/2 łyżeczki tymianek
1/2 łyżeczki rozmaryn
3 sztuki dymka ze szczypiorkiem
200 ml bulion warzywny
masło
do formypieprz
do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz. Wierzchy odkrój i delikatnie wydrąż miąższ.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej mięso mielone przez 8 minut, stale mieszając.
- Dymki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno pokrój. Bryndzę pokrusz, wymieszaj z ryżem, rozmarynem, tymiankiem i dymką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec połącz z mięsem.
- Pomidory wypełnij farszem i zakryj odkrojonymi czubkami. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Podlej bulionem i piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku