Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk por
- 5 plastrów bekon
chudy - 3 łyżki ser żółty
starty - tłuszcz
do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąka
- 1.5 szklanek mleko
zimne - 1 szczypta gałka muszkatołowa
mielona - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, odetnij zielone części i obgotuj w osolonej wodzie. Następnie każdy por owiń plastrem bekonu i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Z podanych składników przygotuj sos beszamelowy i zalej nim pory. Wierzch posyp startym serem i zapiecz w gorącym piekarniku.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa