Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 sztuk por
5 plastrów bekon
chudy3 łyżki ser żółty
startytłuszcz
do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- Sos beszamelowy:
2 łyżki masło
2 łyżki mąka
1.5 szklanek mleko
zimne1 szczypta gałka muszkatołowa
mielonasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, odetnij zielone części i obgotuj w osolonej wodzie. Następnie każdy por owiń plastrem bekonu i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Z podanych składników przygotuj sos beszamelowy i zalej nim pory. Wierzch posyp startym serem i zapiecz w gorącym piekarniku.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa