Dzisiaj jest: Sobota, 22.01.2022 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pory w bekonie zapiekane pod beszamelem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pory w bekonie zapiekane pod beszamelem najlepiej podawać na ciepło do pieczywa.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 5 sztuk  por
  • 5 plastrów  bekon
    chudy
  • 3 łyżki  ser żółty
    starty
  • tłuszcz
    do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki  masło
  • 2 łyżki  mąka
  • 1.5 szklanek  mleko
    zimne
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
    mielona
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pory oczyść, odetnij zielone części i obgotuj w osolonej wodzie. Następnie każdy por owiń plastrem bekonu i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  2. Z podanych składników przygotuj sos beszamelowy i zalej nim pory. Wierzch posyp startym serem i zapiecz w gorącym piekarniku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki i warzywa


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE