Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2024 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Potrawka z bobem i kiełbasą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Potrawkę z bobem i kiełbasą najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  bób
  • 250 g  fasola szparagowa
    żółta
  • 2 sztuki  dymka ze szczypiorkiem
  • 2 sztuki  szalotka
  • 1 puszka  pomidory
    krojone, bez skórki
  • 300 g  kiełbasa
  • 3 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki i odcedź. Fasolkę szparagową oczyść, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Szalotki obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dymki opłucz, osusz i drobno posiekaj.
  3. Do zawartości patelni wlej pomidory z puszki razem z zalewą. Całość dobrze wymieszaj i podgrzej. Dodaj obrany bób, fasolkę szparagową i pokrojone dymki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Wymieszaj i przez chwilę podduś. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Dodaj do pozostałych składników. Danie posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE