Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Potrawka z indyka z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Minimarchewki możesz zastąpić zwykłą marchwią pokrojoną w słupki.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  piersi indyka
    kotlety
  • 25 g  masło
  • 1 łyżka  olej
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 175 g  minimarchewki
  • 150 g  pieczarki
  • 1 łyżka  mąka
  • 150 ml  wino białe wytrawne
  • 150 ml  bulion drobiowy
  • 2 łyżki  estragon
    posiekanego świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
  • 100 g  groszek zielony
    mrożony
  • 6 łyżek  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • natka pietruszki
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni.
  2. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
  3. Marchewki obierz i przekrój na połówki.
  4. Opłucz pieczarki i osusz, a większe przepołów.
  5. Przełóż indyka na talerz, a na patelni rozgrzej resztę masła oraz oleju, po czym dodaj cebulę, czosnek, marchewki i pieczarki.
  6. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zmiękną.
  7. Dodaj mąkę, a po 30 sekundach stopniowo wlej białe wino i bulion. Dopraw składniki estragonem i zagotuj całość, cały czas mieszając.
  8. Kotlety z indyka przełóż z powrotem na patelnię, dodaj groszek, przykryj i duś przez 5 minut.
  9. Na koniec wymieszaj potrawkę z gęstą śmietaną i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
  10. 0. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. 1. Podawaj od razu, posypane natką pietruszki.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE