Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki piersi indyka
kotlety - 25 g masło
- 1 łyżka olej
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 175 g minimarchewki
- 150 g pieczarki
- 1 łyżka mąka
- 150 ml wino białe wytrawne
- 150 ml bulion drobiowy
- 2 łyżki estragon
posiekanego świeżego lub 2 łyżeczki suszonego - 100 g groszek zielony
mrożony - 6 łyżek śmietana
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - natka pietruszki
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni.
- W tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Marchewki obierz i przekrój na połówki.
- Opłucz pieczarki i osusz, a większe przepołów.
- Przełóż indyka na talerz, a na patelni rozgrzej resztę masła oraz oleju, po czym dodaj cebulę, czosnek, marchewki i pieczarki.
- Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zmiękną.
- Dodaj mąkę, a po 30 sekundach stopniowo wlej białe wino i bulion. Dopraw składniki estragonem i zagotuj całość, cały czas mieszając.
- Kotlety z indyka przełóż z powrotem na patelnię, dodaj groszek, przykryj i duś przez 5 minut.
- Na koniec wymieszaj potrawkę z gęstą śmietaną i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
- 0. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 1. Podawaj od razu, posypane natką pietruszki.