Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
300 g filet z indyka
3 sztuki pieczarki
2 sztuki seler naciowy
łodygi1 sztuka cebula
mała1 szklanka bulion
2 łyżki mąka
olej
do smażenia2 ziarenka ziele angielskie
1 sztuka liście laurowe
czosnek granulowany
do smaku2 kromki chleb tostowy
1 łyżka masło
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż do oddzielnego naczynia. Pieczarki obierz, pokrój na kawałki i podsmaż na tej samej patelni skropionej z olejem. Dodaj do cebuli. Na tej samej patelni zrumień pokrojony seler i dodaj do cebuli i grzybów.
- Filet z indyka umyj, osusz, pokrój w paski. Oprósz mięso mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Mięso zalej bulionem. Następnie dodaj warzywa z grzybami, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Na patelni zrumień kromki chleba tostowego, po czym posmaruj je masłem czosnkowym. Podawaj jako dodatek do potrawki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku