Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g wątróbki drobiowej
200 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 sztuka czubata łyżka mąki
300 g pieczarek
1 sztuka cebula
1 szklanka mleka
kilka gałązek świeżego majeranku
1 szklanka śmietany 36%
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbki opłucz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Następnie odlej mleko, osusz wątróbkę ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
- Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż.
- Do wytopionego z boczku tłuszczu dodaj olej, podgrzej i obsmaż na nim wątróbkę.
- Cebulę wraz z pieczarkami i majerankiem dodaj do podsmażonej wątróbki. Przykryj i duś wszystko przez 10 minut.
- Śmietanę wymieszaj z solą oraz pieprzem i wlej do wątróbki. Zagotuj, mieszając. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka