Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Potrawka z wątróbki, pieczarek i boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  wątróbki drobiowej
  • 200 g  wędzonego boczku
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 sztuka czubata łyżka mąki
  • 300 g  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 szklanka  mleka
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 1 szklanka  śmietany 36%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbki opłucz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Następnie odlej mleko, osusz wątróbkę ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż.
  3. Do wytopionego z boczku tłuszczu dodaj olej, podgrzej i obsmaż na nim wątróbkę.
  4. Cebulę wraz z pieczarkami i majerankiem dodaj do podsmażonej wątróbki. Przykryj i duś wszystko przez 10 minut.
  5. Śmietanę wymieszaj z solą oraz pieprzem i wlej do wątróbki. Zagotuj, mieszając. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE