Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g wątróbki drobiowej
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 sztuka czubata łyżka mąki
- 300 g pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 1 szklanka mleka
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 1 szklanka śmietany 36%
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbki opłucz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Następnie odlej mleko, osusz wątróbkę ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
- Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż.
- Do wytopionego z boczku tłuszczu dodaj olej, podgrzej i obsmaż na nim wątróbkę.
- Cebulę wraz z pieczarkami i majerankiem dodaj do podsmażonej wątróbki. Przykryj i duś wszystko przez 10 minut.
- Śmietanę wymieszaj z solą oraz pieprzem i wlej do wątróbki. Zagotuj, mieszając. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka