Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Poznańskie szagówki z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżka  smalcu
  • 100 g  boczku wędzonego

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Z każdej uformuj wałek o grubości około 3 cm, spłaszcz go lekko na skos i pokrój w ukośne kluski. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj kluski i smaż chwilę wszystko razem. Podawaj gorące.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE