Dzisiaj jest: Niedziela, 05.07.2020 Imieniny: Karoliny i Antoniego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Poznańskie szagówki z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżka  smalcu
  • 100 g  boczku wędzonego

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Z każdej uformuj wałek o grubości około 3 cm, spłaszcz go lekko na skos i pokrój w ukośne kluski. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj kluski i smaż chwilę wszystko razem. Podawaj gorące.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE