Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka smalcu
- 100 g boczku wędzonego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Z każdej uformuj wałek o grubości około 3 cm, spłaszcz go lekko na skos i pokrój w ukośne kluski. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
- Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj kluski i smaż chwilę wszystko razem. Podawaj gorące.
Źródło przepisu: Przyslij przepis