Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 3 sztuki cebule
- pieprz
- 600 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 100 ml porto lub sherry
- garść posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i cebule starannie obierz. Ziemniaki pokrój w grube plastry, a cebule w cienkie talarki. Formę żaroodporną dokładnie wysmaruj tłuszczem za pomocą kawałka pergaminu.
- Mięso oczyść, pokrój w plastry i rozbij, po czym oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Wyjmij ją, a na pozostałym w garnku tłuszczu podsmaż mięso.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plasterkami ziemniaków. Oprósz je solą i pieprzem. Ziemniaki przykryj podsmażonym mięsem i zrumienioną cebulą. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki.
- Całość zalej winem i pozostałym na patelni tłuszczem połączonym z 250 ml wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 70 minut. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku