Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Przysmak marynarza


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • sól
  • 3 sztuki cebule
  • pieprz
  • 600 g  polędwicy wołowej
  • 4 łyżki  oleju
  • 100 ml  porto lub sherry
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki i cebule starannie obierz. Ziemniaki pokrój w grube plastry, a cebule w cienkie talarki. Formę żaroodporną dokładnie wysmaruj tłuszczem za pomocą kawałka pergaminu.
  2. Mięso oczyść, pokrój w plastry i rozbij, po czym oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Wyjmij ją, a na pozostałym w garnku tłuszczu podsmaż mięso.
  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plasterkami ziemniaków. Oprósz je solą i pieprzem. Ziemniaki przykryj podsmażonym mięsem i zrumienioną cebulą. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki.
  4. Całość zalej winem i pozostałym na patelni tłuszczem połączonym z 250 ml wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 70 minut. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE