Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1.4 kg pularda
- 2 sztuki cytryna
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki seler naciowy
łodygi - 40 g masło klarowane
- sól
do smaku - 1 szczypta pieprz cayenne
- 100 ml bulion warzywny
- 1/2 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj pulardę na zewnątrz i od środka, pokrój na 14 kawałków i osusz.
- Cytryny umyj w gorącej wodzie, po czym cienko zetnij z nich skórkę i pokrój ją na wąskie paseczki. Z obu cytryn wyciśnij sok.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchew i selera oczyść, opłucz i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Nieco liści selera odłóż na bok.
- Roztop na patelni masło klarowane. Podsmaż na nim na dużym ogniu mięso, po czym zdejmij je i włóż warzywa. Duś je przez 5 minut, po czym dodaj ponownie kawałki pulardy i dopraw całość solą oraz pieprzem cayenne.
- Połącz bulion ze skórką oraz sokiem z cytryny i wlej go na patelnię. Umyj natkę. Posiekaj połowę listków i dodaj do składników. Przykryj naczynie i duś całość przez 30 minut na małym ogniu.
- Pozostałą natką i liśćmi selera posyp kurczaka przed podaniem.