Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pulpeciki w sosie koperkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka duża marchew
  • 1 sztuka czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 sztuka jajko
  • 1 pęczek  koperku
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone składniki dodaj do mięsa. Następnie dodaj do mięsa jeszcze jajko, 2/3 posiekanego pęczka koperku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  3. W garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego obraną i starkowaną marchew. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Masło utrzyj z mąką. Dodaj je do bulionu, aby go zagęścić. Wsyp resztę posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  5. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE