Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka duża marchew
- 1 sztuka czerstwa kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 sztuka jajko
- 1 pęczek koperku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone składniki dodaj do mięsa. Następnie dodaj do mięsa jeszcze jajko, 2/3 posiekanego pęczka koperku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- W garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego obraną i starkowaną marchew. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Masło utrzyj z mąką. Dodaj je do bulionu, aby go zagęścić. Wsyp resztę posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka