Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym najlepiej podawać z makaronem i kuleczkami minimozzarelli. Do sosu można dodać śmietanę.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Pulpeciki:
  • 500 g  mięso mielone
  • 3 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, mielona, do smaku
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • 1 pęczek  natka pietruszki
    Sos:
  • 3 sztuki  jabłka
    średnie, winne
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  cebula
    prażona
  • 1 szklanka  sok pomidorowy
  • 4 łyżeczki  przecier pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, mielona, do smaku
  • bazylia
    świeża, do smaku
  • tymianek
    świeży, do smaku
  • 1 łyżka  oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz przyprawy. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
  2. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij pulpeciki łyżką cedzakową i przełóż je na talerz.
  3. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj jabłka i chwilę smaż na małym ogniu.
  4. Dodaj sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażoną cebulę, posiekaną bazylię z tymiankiem i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez chwilę, po czym dodaj pulpeciki i gotuj jeszcze 5 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE