Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpeciki:
500 g mięso mielone
3 ząbki czosnek
4 łyżki bułka tarta
1 sztuka jajka
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
ostra, mielona, do smakuzioła prowansalskie
do smaku1 pęczek natka pietruszki
- Sos:
3 sztuki jabłka
średnie, winne1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżka cebula
prażona1 szklanka sok pomidorowy
4 łyżeczki przecier pomidorowy
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
słodka, mielona, do smakubazylia
świeża, do smakutymianek
świeży, do smaku1 łyżka oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz przyprawy. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij pulpeciki łyżką cedzakową i przełóż je na talerz.
- Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj jabłka i chwilę smaż na małym ogniu.
- Dodaj sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażoną cebulę, posiekaną bazylię z tymiankiem i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez chwilę, po czym dodaj pulpeciki i gotuj jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka