Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpeciki
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta suszonego czosnku
- 1 szczypta białego pieprzu
- Farsz
- grzyby suszone
- 4 sztuki suszone pomidory
- 1 sztuka mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- suszona bazylia
- suszony tymianek
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Dodatkowo
- 125 ml białego wina
- 50 ml śmietanki 30%
- vegeta
- mała marchewka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby ugotuj i zmiel razem z cebulą. Masło wymieszaj ze szczypiorkiem, papryką, łyżką koperku i grzybami z cebulą. Dodaj posiekane suszone pomidory i przyprawy.
- Pulpeciki: Mięso wyrób z bułką tartą, śmietaną, solą, czosnkiem i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpeciki, do środka włóż wcześniej przygotowany farsz. Pulpeciki obtaczaj w bułce tartej i smaż na średnim ogniu na złoto przez ok. 5 minut, często odwracając.
- Następnie pulpeciki włóż do wrzącej wody, dodaj odrobinę vegety, resztę koperku i startą marchewkę. Duś 20 minut. Wlej wino i śmietankę.
Źródło przepisu: przyślij przepis!