Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpeciki
50 dag mięsa mielonego z indyka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
1 szczypta suszonego czosnku
1 szczypta białego pieprzu
- Farsz
grzyby suszone
4 sztuki suszone pomidory
1 sztuka mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
suszona bazylia
suszony tymianek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
- Dodatkowo
125 ml białego wina
50 ml śmietanki 30%
vegeta
mała marchewka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby ugotuj i zmiel razem z cebulą. Masło wymieszaj ze szczypiorkiem, papryką, łyżką koperku i grzybami z cebulą. Dodaj posiekane suszone pomidory i przyprawy.
- Pulpeciki: Mięso wyrób z bułką tartą, śmietaną, solą, czosnkiem i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpeciki, do środka włóż wcześniej przygotowany farsz. Pulpeciki obtaczaj w bułce tartej i smaż na średnim ogniu na złoto przez ok. 5 minut, często odwracając.
- Następnie pulpeciki włóż do wrzącej wody, dodaj odrobinę vegety, resztę koperku i startą marchewkę. Duś 20 minut. Wlej wino i śmietankę.
Źródło przepisu: przyślij przepis!