Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpety
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 35 dag mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
- mleko
- posiekana cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 sztuka jajko
- 10 dag pieczarek
- Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- Dodatkowo
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 sztuki pokrojone w kostkę marchewki
- 10 dag mozzarelli
- mąka
- olej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pulpety: Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Pieczarki posiekaj i podsmaż z cebulą na oleju. Wymieszaj z bułką, mięsem, jajkiem i musztardą z majonezem. Dopraw. Z powstałej masy formuj pulpety. Nadziej je farszem i pokrojoną mozzarellą.
- Pulpety oprósz mąką, zrumień ze wszystkich stron na oleju, a następnie duś w bulionie z marchewką, zabiel śmietanką i zagęszczoną mąką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!