Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpety
1 sztuka czerstwa bułka
35 dag mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
mleko
posiekana cebula
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
1 sztuka jajko
10 dag pieczarek
- Farsz
2 ząbki czosnku
20 dag mrożonego szpinaku
1 łyżeczka masła
- Dodatkowo
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki bulionu
2 sztuki pokrojone w kostkę marchewki
10 dag mozzarelli
mąka
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pulpety: Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Pieczarki posiekaj i podsmaż z cebulą na oleju. Wymieszaj z bułką, mięsem, jajkiem i musztardą z majonezem. Dopraw. Z powstałej masy formuj pulpety. Nadziej je farszem i pokrojoną mozzarellą.
- Pulpety oprósz mąką, zrumień ze wszystkich stron na oleju, a następnie duś w bulionie z marchewką, zabiel śmietanką i zagęszczoną mąką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!