Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki filety z kurczaka
- 1/2 sztuki czerstwej bułki
- 1 sztuka szalotka
- 1 sztuka jajko
- oliwa
- sól
- pieprz
- mąka
- liść laurowy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 sztuka serek topiony śmietankowy lub z szynką
- 2 szklanki bulionu
- kasza manna
- śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, osusz i zmiel. Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną szalotkę oraz odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na gładką masę (jeśli będzie zbyt rzadka dodaj kaszy manny, a jeśli zbyt gęsta - śmietany). Z powstałej masy formuj pulpeciki. Obtaczaj je w mące i zrumień na łyżce oliwy.
- Do podsmażonych pulpetów dodaj bulion oraz liść laurowy i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij pulpeciki. Do pozostałego wywaru dodaj serek topiony i gotuj, mieszając, aż się roztopi. Na koniec dodaj posiekany koperek i podgotuj jeszcze minutę. (Sos możesz dodatkowo zagęścić mąką ze śmietaną.) Do powstałego sosu dodaj pulpeciki i podgrzej przez kilka minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!