Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Pulpety drobiowe
1 kg piersi z kurczaka
2 łyżki kaszy manny
1 sztuka płaska łyżka majeranku
1 łyżka maggi
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 30%
1 sztuka jajko
sól
pieprz
- Sos jarzynowy
2 sztuki średnie marchewki
1 sztuka nieduży por
1 łyżka masła
500 ml rosołu z gotowania pulpetów
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka chrzanu
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki maggi
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pulpety drobiowe: Pierś z kurczaka zmiel razem z czosnkiem przez maszynkę. Następnie dodaj kaszę manną, majeranek, maggi, śmietanę oraz jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Odstaw na 15 minut.
- Z mięsa uformuj pulpety i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj 8-10 minut.
- Sos jarzynowy: Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzane masło i duś do miękkości, dolewając rosół.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, chrzan, maggi i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go łyżeczką mąki.
- Do sosu włóż pulpety i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!